Historie

De geschiedenis van Blue Monday

De start
In 1991 vatten drie zwagers het plan op om iets met theater, cabaret of muziek te doen.De maandagavond werd wekelijks gereserveerd om bij elkaar te komen. Als eerste test werd een optreden verzorgd op de verjaardag van zwager Leo.

Na enige tijd gingen de gedachten richting Oud-Hollandse muziek. Toen dit niet naar tevredenheid uit de verf kwam, werd een poging ondernomen richting Ierse muziek, waar alle drie de zwagers een warm hart voor hadden. Al spoedig bleek dit een juiste keuze en werden er een accordeon, een gitaar en een tin-whistle bijgehaald.

Het eerste optreden
Op 27 juni 1993 trad Blue Monday voor de eerste keer echt voor het voetlicht tijdens het eerste Open Podium in Don Bosco te Zoeterwoude.

Blue Monday
In september werd de band van de drie zwagers uitgebreid met de komst van Jan van Leeuwen. Vanaf dat moment kon echt gesproken worden van de band Blue Monday. Met zijn grote ervaring in de folk-muziek en met zijn bijdrage middels viool, banjo, mandoline en gitaar kon zonder meer van een versterking worden gesproken. Steeds vaker werd de band gevraagd voor optredens, varierend van verjaardagen tot Missieveiling-diners!

Af en toe werd ook het Nederlandse repertoire ten gehore gebracht, zoals tijdens het Open Podium van 1995, toen geheel Oud-Hollands werd gezongen, aangevuld met eigen nummers zoals Het Elfde Gebod, Weipoortseweg, Hooizolder en Zoeterwoude.

Ierland
Echter, de Ierse muziek en Ierland trokken en in juni 1996 ging Blue Monday voor de eerste keer naar Ierland. In Kilfenora, Co. Clare, werden tijdens een workshop in Boghill Centre de eerste beginselen van de echte Ierse muziek geleerd van de beste muzikanten uit Doolin e.o. Na deze eerste kennismaking volgden in latere jaren vakantie-/studiereizen naar Dingle en Clifden. Meer en meer werd kennis gemaakt met de Ierse muziek en de Ierse cultuur en werd met succes gespeeld in de plaatselijke pubs.

Take your time
Tijdens het bezoek aan Dingle in 1999 deed barman John in Ballyferriter de suggestie een CD te maken en deze uit te brengen in Ierland. Hoewel de bandleden in eerste instantie nog niet stonden de trappelen om aan een dergelijk project te beginnen, begon toch steeds meer het idee te komen om de suggestie ten uitvoer te brengen.

Uiteindelijk resulteerde dit in het uitbrengen van “take your time”, de CD die op zondag 25 november 2001 in premiere ging op dezelfde plaats als waar Blue Monday was begonnen: Don Bosco te Zoeterwoude.